
72 órás túlélőcsomag
Pár napja azt javasolta az Európai Unió, hogy biztos ami biztos mindenkinek legyen otthon egy 72 órára elegendő ún. túlélőcsomagja amit fel tud majd használni ha beüt a baj. Itthon természetesen egyből rászállt a témára politika, amiből - mint tudjuk - soha semmi jó nem sül ki. Elmondom, hogy nekem erről mi a véleményem, mit javaslok.

Ha jól tudom ez a kezdeményezés már jó pár éve pörög és egy természeti katasztrófa hívta életre. Azóta egyre több és több ilyen esemény történt Európában (árvíz, vihar, stb.) ami több napos áramkimaradással, boltok zárva tartásával és egyéb közműszolgáltatások megszűnésével járt. Teljesen logikusan hangzik, hogy legyen felkészülve az ember egy ilyen helyzetre.
Erre még rájön a háború is. Hazánkban évek óta háborús veszélyhelyzet van és emlékszem, hogy eléggé ment a riogatás a háborúval óriásplakátokon, a tévében még az atombomba hatásairól is adtak le műsort, filmet. Ennek ellenére semmi tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy ha valóban bekövetkezne a baj, akkor a lakosság mit csináljon, mire figyeljen, hogyan készüljön fel, stb. Most az EU kiadott egy ilyet és hirtelen azzal támadják, hogy háborúra készül és feleslegesen riogat. Akkor itt mi volt az elmúlt néhány években? Ebbe bele sem akarok menni, mert ez a bejegyzés nem erről szól.
Visszakanyarodva a 72 órás csomaghoz, szerintem jó dolog ha az embernek van otthon egy tartaléka. Nagyon sokaknak ez nem is kérdés, hiszen vidéken teljesen szokványos az, hogy megvesz az ember 1 zsugor lisztet, tejet, cukrot. Több kiló száraztésztát, több zsugor ásványvizet, nyáron a kertje termését fogyasztja, tartósítja amit tud. Így nem kell állandóan a boltba szaladgálni, hanem ott van a kamrában. Az én szüleim is így csinálták: fizetéskor bevásároltak és az volt egy hónapig. Hóközben csak kenyérért és tejért szaladt el az ember.

Amiket most írni fogok azok nem csak arra vonatkoznak, hogy miket pakoljunk bele egy zsákba, hogy 72 óráig ne haljunk meg, hanem inkább egy szemléletet szeretnék megosztani. Nyugodtan lehet szeretni vagy nem szeretni, követni vagy nem követni, átalakítani, stb.
Miből lehet betárolni?
Bármiből! Ismerjük meg a fogyasztási szokásainkat, hogy melyek azok a termékek amelyeket használunk. Legyen az élelmiszer, WC papír, mosószer, bármi. Feltankolni csak olyan dolgokból éri meg amiket egyébként is használunk és érdemes fokozatosan csinálni. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy egyszerre egy nagyobb összeget tartalékok képzésére fordítsanak, ezért elég ha bevásárláskor pl. csak egy kg liszttel többet vásárolnak, a másik alkalommal pedig eggyel több konzervet, mosószert vagy bármi mást. Ha erre tudatosan figyelünk akkor néhány hónap alatt szemmel látható tartalékot tudunk felhalmozni.
Nagyon fontos szempont, hogy NE RETTEGJÜNK! Pont azért képzünk tartalékot, hogy ha jön valami baj, akkor biztonságosan átvészeljük. A mennyiség miatt se idegeskedjünk! Döntsük el, hogy kb. milyen időszak az amit szeretnénk áthidalni a tartalékunkkal és aszerint vásároljunk. Van akinek elég 72 óra, van aki néhány hetet szeretne, és van aki éveket. Néhányan teljesen életstílust váltanak és próbálnak önellátóak lenni. Bármelyik elfogadható, ahogy az is ha valaki nem foglalkozik ezzel. Ezen ne vesszünk össze!
Élelmiszer
Ahogy fentebb is írtam, mindenkinek abból érdemes tárolni amit meg is fog enni. A teljesség igénye nélkül:

A bab és a rizs nagyon jól tárolható és tápláló élelmiszer. Hűvös, száraz helyen évekig elvan, vákuumos mylar zsákban pedig még tovább. A babot gyermekkoromban magunknak termeltük és egy szövetzsákban lógott a falon. Bár nem annyira elálló, de ide sorolhatom a burgonyát és a hagymát is. Ha van néhány zsákkal a veremben vagy a garázsban akkor jók vagyunk, főleg ha megtermeljük magunknak. Megfelelő körülmények között a liszt is jól tárolható, ezt nem ecsetelem, hogy mi mindenre tudjuk felhasználni.
A konzerv egy örök etalon ilyenkor. Könnyen és jól tárolható, szavatossága sokszor még a lejárat után is jó valamint rengeteg fajta van belőle. Én zöldség-, gyümölcs-, gomba-, hal-, hús- és készétel konzerveket is fogyasztok ezért ezekből néha beteszek 1-1 extrát a kosárba. Ezek sokszor melegítés nélkül azonnal fogyaszthatóak.
Én személy szerint szeretem az instant tésztákat mint a Smack leves, Buldak, Soba, stb. Ezek elkészítéséhez meleg vízre van szükség, de finomak. Véleményem szerint eltarthatóságuk nem a legjobb, meg tudnak avasodni a lejárat után. A sima száraztésztával sem lőhetünk mellé ha szeretjük. Jól tárolható és laktató, mindig lehet valamivel variálni.

Az UHT tej hónapokig nem romlik meg és nem igényel hűtést, egy zsugor elfér a szekrény aljában. Ha hosszabb távra tervezünk akkor jó ha tudjuk, hogy tejporból tudunk tejet készíteni. A tojás már egy kicsit odafigyelősebb dolog. Hűvös helyen - de nem hűtőben - hetekig jó a szavatossága. Én törekszem arra, hogy 20-30 db mindig legyen itthon. A tojáspor jobban tárolható és visszahígítva tojásként fel tudunk használni.
A fagyasztott termékek tárháza kb. végtelen. Zöldségek, húsok, készételek, péksütemények, stb. Az egyetlen gyenge pont, hogy a fagyasztó árammal működik. Ez ne gátoljon meg senkit abban, hogy tele legyen a fagyasztó, de ne csak erre támaszkodjunk.
Füstölt húsok: ha megtehetjük semmi baj nincs abból ha a kamrában lóg néhány pár füstölt kolbász, szalonna, oldalas, sonka, stb. A sózással, füstöléssel tartósított húsoknak évezredes hagyománya van és nem is fog eltűnni egyhamar.
A cukor és só elengedhetetlen kelléke az éléskamrának. Mindkettő tartósít és korlátlan ideig jó valamint ételeinket, italainkat ízesíthetjük velük! Nem árt ha különböző fűszerekből, élesztőből is van otthon tartalék. És kb. minden másból is (olaj, zsír, stb.)! :-)
Víz
Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem. Mindig legyen otthon valamilyen formában víz. A vizet nem csak megisszuk, de főzünk valamint tisztálkodunk is vele. Nálunk annyira szörnyű minőségű a csapvíz, hogy a fogyasztáshoz, főzéshez azt is meg kell szűrnünk és emiatt ásványvizet is tartunk itthon. Gondoljuk át, hogy fejenként mennyi vízre van szükségünk és szorozzunk. Hiába van száraztésztánk, ha nem tudjuk megfőzni. Hiába van egy hétre elegendő élelmünk ha nincs ivóvizünk. Itt is van aki megelégszik néhány zsugor ásványvízzel, de vannak akik tartályokban és szűrőrendszerekben gondolkoznak. Egy biztos, hogy víz nélkül nincs élet! Legyen otthon!

Fontos az önellátás
Sokszor láttam már azt a képet, hogy a kertészkedés olyan mintha pénzt nyomtatnál legálisan. Van benne valami! Amit megtermelünk a kertben azért nem kell fizetni és ha nem tudjuk frissen elfogyasztani akkor tartósíthatjuk. Ennek nem sok köze van egy 72 órás túlélőcsomaghoz de szerettem volna megemlíteni. Ha van egy kis kertünk, akkor képesek vagyunk magunknak élelmet termelni. Rövid és hosszútávon is ez egy nagyon jó dolog.
Közművek kiesése esetén
Víz és szennyvíz
A vízről már volt szó. Legyen otthon ivóvíz. Jó ha van egy kút a portán, még ha nem is ivóvíz jön belőle. A legjobb ha kézi erővel is lehet vizet nyerni belőle nem csak szivattyúval. Általában akkor nincs víz ha nincs áram és nem működnek a vízmű szivattyúi, vagy valami nagyon komoly csőtörés van. Előbbi esetben szennyvízelvezetés sincs, mert nem működnek az átemelő szivattyúk. Ilyen esetben jó ha van a kertben egy pottyantós WC. Ehhez használhatunk különféle szereket is amelyek lebontják a latrinát és szagtalanítják is.
Gáz
A gázt általában fűtésre és főzésre használják az emberek.

A főzés egy összetett dolog és lehet inkább az áramhiányhoz kellene írnom. Manapság nagyon sokan áramot használnak főzéshez és a mikrohullámú sütőhöz is az kell. Ám mivel nekem gáztűzhelyem van, így ide kerül.
Ha nincs gáz központilag akkor lehet használni egy indukciós főzőlapot. Viszonylag olcsón lehet vásárolni és nem csak akkor használható ha baj van, hanem pl. nyáron is ki lehet vele költözni, hogy ne a házat fűtsük a főzéssel. Ha áram sincs akkor jöhet ugyanez a módszer csak gázzal, a gázrezsó és gázpalack kombó. Ha pedig ezek nincsenek vagy kiürült a palack, akkor szintén az ezeréves megoldás a nyerő: a tűzkonyha. Ehhez természetesen fára és baltára van szükség. GYUFA vagy/és ÖNGYÚJTÓ legyen otthon mindig!
Érdemes néha tűzön főzni, hogy kicsit járatosak legyünk a tűzgyújtásban és a tűz kezelésében. Máshogy kell rajta főzni mint a gázon vagy főzőlapon. Ehhez egy kicsit másabb edények is szükségesek. Én személy szerint szeretem az öntöttvas edényeket is, amelyek tökéletesek mindenfajta tűzhöz. Használhatunk tábortüzet, vagy valami kályhaféleséget és ezeket nem csak baj esetén érdemes elővenni, hanem bármikor, mivel jó móka a használatuk.
Áram
Tartós áramszünet esetére érdemes otthon tartani gyertyát valamint zseblámpákat, lámpásokat. Vannak akik vásárolnak otthonra egy aggregátort, hogy tudjanak áramot fejleszteni a fagyasztónak és egyéb eszközöknek. A lámpákhoz legyenek otthon pótelemek, akkumulátorok. Jó ha kéznél van néhány power bank és egy egy szolártöltő. A szolártöltőről fel tudjuk tölteni a power banket arról pedig gyakorlatilag bármit (nimh akkukat, li-ion akkukat, stb.). Nekem ilyen esetre van két li-ion lámpásom és két D elemmel/akkumulátorral működő lámpásom. Ez utóbbiak napokat tudnak világítani 3 db D aksival. Nem óriási fényerőt akarunk, hanem megbízható és tartós fényt. Lassan ideje, hogy bemutassam ezeket a lámpásokat! Érdemes a ház köré néhány helyre napelemes, mozgásérzékelő lámpákat szerelni. Én a Lidlben vettem pár éve.

Háztartás
Ha néhány napra megszűnik valami közmű, akkor felértékelődnek a kézi "szerszámok". Kézzel kell mosogatni és mosni mert lehet nem lesz áram. Éppen ezért érdemes otthon tartani megfelelő szivacsot, kefét, lavorokat, vödröt, stb.
Az ajtókat és ablakokat soha ne hagyjuk nyitva felügyelet nélkül. Már egy 1-2 napos közmű, bolt szünet is meg tudja törni a törékeny társadalmi mázunkat, éppen ezért ápoljunk jó kapcsolatot a szomszédainkkal, vigyázzunk egymásra. Olcsón lehet venni mozgásérzékelős hangriasztókat, lámpákat amelyeket kint elhelyezve elriaszthatjuk a kevésbé elszánt betolakodókat. Az ajtókat mindig zárjuk.
Végszó
A végére kicsit eltávolodtam a 72 órás túlélőcsomag témájától. Én azt vallom, hogy legyünk felkészülve a mindennapokra, gondolkozzunk redundánsan (ésszerű keretek között). Olyan eszközöket és ennivalót vásároljunk amelyeket a mindennapok során is tudunk használni/fogyasztani. Ha így teszünk, akkor egy pár napos vészhelyzet nem tud kifogni rajtunk.
Ne görcsöljünk rá erre a témára, túlzásba ne vigyük a vásárlást de legyünk felkészülve. Remélem tudtam segíteni, érdekelt valakit.