
A mi kis kertünk
Úgy látszik, hogy megállíthatatlanul megérkezett a tavasz, ideje elkezdeni a földmunkákat, tervezgetést, vetést, stb. A tervezés már zajlik egy ideje, nagy variálást nem szeretnék a tavalyihoz képest. Először is nézzük, hogy mi is szokott lenni a kertünkben.

Azt tartsuk észben, hogy nekem csak egy kis területem van a ház mögött amit művelek. Nincs agráros végzettségem, csak józan paraszti eszem és apám-anyám akik világ életükben megművelték a konyhakertet. Ők még mindig sokat segítenek, valamint a feleségem is. Biztos nem úgy csináljuk ahogy az a nagykönyvben meg van írva, de valahogy mindig van annyi termés ami nekünk elég. Úgyhogy nekünk ez így működik.
Burgonya
Szoktunk ültetni kb. 10 sor burgonyát. Ehhez már most megvettem a gumókat (2 csomag Imapala, és 4 csomag Desire). Egy csomagban 50 gumó van, az olyan másfél sorra elég. Az Impalának korai és viszonylag nagy termése van. Ezt szoktuk enni amint lehet új burgonya gyanánt. A Desire pedig marad őszre. Apáéknál van verem, oda szoktuk lerakni és akkor még következő tavasszal is fogyasztható. Annyi mindig terem, hogy a családnak (nekünk, szülők, tesó is kap egy zsákkal) elég legyen. Az előző termés már eléggé kifáradt, így abból már nem ültetjük el az aprókat. Ezért kellett új gumókat venni, egyébként 2-3 évig simán tudunk ültetni az előző éviből. Egy csomag gumót most 1800 Ft-ért tudtam venni.
Ha kibújt a földből és megnőtt egy kicsit utána feltöltjük. Igény szerint kapáljuk, gazoljuk. Ha nincs eső, akkor a sorok közé egy hosszú műanyag csőbe dugva berakom a slagot és elárasztom. Ez elég időigényes, de meg szokta hálálni. A krumplibogarakat amíg bírjuk idővel, kézzel szedegetjük, de ha nincs rá idő és kikeltek a peték akkor permetezünk is. A betakarítás mindig máskor van. Volt már, hogy augusztus második felében felástunk mindent, volt amikor szeptemberben.
Eddig ez az a növény ami mindig bevált, annyit meg tudtunk termelni, hogy kibírja a következő szezonig.
Borsó
Ebből két ágyást szoktunk vetni. Eddig általában borsócsaládot vettünk, ami azt jelenti, hogy több fajta van benne, koraitól a késeiig, hogy mindig legyen termés. Igazából nem vettem észre különbséget köztük termési időben. Tavaly semmit sem tudtunk eltenni belőle a fagyasztóba, mert amikor érett akkor mentek a gyerekek és folyamatosan azt legelték, valamint mi is főztünk belőle, mert frissen nagyon finom a borsó.
Répa, petrezselyem
Ezekkel mindig bajban vagyunk. Jól megmunkáljuk alatta a földet, mindent a nagykönyv szerint csinálunk, de sokszor kell újravetni. Nagy munka rendben tartani, mert ha jön rá egy eső-szél kombó akkor úgy meg tud keményedni felette a föld amin esélye sincs áttörni. Annyi mindig van, hogy legyen friss petrezselyemzöld, -gyökér, répa. Ennyi elég is.
Hagyma
Két ágyás: egy vörös- és egy lilahagyma. Az újhagymát mindenki szereti, de utána is sok hagymát használunk. Ebből szokott maradni télre is, tárolása egyszerű és könnyű. Fokhagymából 1-2 sor szokott lenni.
Paprika, Paradicsom
Ezeknek még nagyon nincs itt az idejük. Néha mi is szoktunk palántákat nevelni, de a legtöbbször megvesszük a piacon. Most éppen nevelünk. A paprikával nem szokott gond lenni, a paradicsom nem mindig jön be. Nyáron frissen fogyasszuk őket, ha tudunk akkor pedig tartósítunk (pl. lecsó, sűrített paradicsom).A paradicsom terem valamennyit, de nem annyit, hogy bőségesen tudjunk belőle sűrített paradicsomot készíteni. Nálunk a sűrített paradicsom tényleg az. Jó sűrűre főzzük. Anyósomék inkább paradicsom italnak csinálják, kb. csak felfőzik.
Uborka
Ez is még odébb van. Egy hosszú sorba ültetjük, van neki álványa, tehát felfuttatjuk. Változó a termés. Esszük frissen, de elsősorban csemege uborkát készítünk belőle. Próbáljuk őket megfelelően babusgatni, de nem mindig válik be. A feleségem szokta saját készítésű speckó lombtrágyával, valamint tejjel lefújni. Ilyenkor mindig szép. Sok víz kell neki, mert ha nem kap akkor keserű lesz. Szoktunk kapni friss uborkát apósomtól is, az is berakjuk a miénkkel. Évente igyekszünk mindig legalább 30-40 üveggel tartósítani, bár mindig van 1-2 év lemaradás (most pl. még van néhány üveg a 2021-ben berakottakból is). Eddig mindenkinek ízlett, majd egyszer megosztom, hogyan készítjük.
Cékla
Minimális céklát szoktunk ültetni kb. tavasz végén és ősszel szedjük fel. Frissen szinte nem is esszük, hanem tartósítjuk. Kb. 3-4 üveggel egy szezonban, de annyi elég is.
Sóska
Éppen csak megemlítem, kb. egy sornyi van. Sóskamártás a sorsa.
Zeller, karalábé
A piacon szoktam venni néhány palántát. A zellert a levele miatt.
Csemege kukorica
Igazából csak 1-2 sort ültetünk, hogy 2-3-szor főzzünk belőle. Szép választóvonal is a kertben.
Bogyós gyümölcsök
Málna, szeder, ribizli, josta, eper. Ezeket frissen lelegeljük, a gyerekek és mi is szeretjük. A lekvárt is gyárt belőlük ha sok van.
Gyümölcsök
Körte, sárgabarack, őszibarack, meggy, birsalma, alma, szilva. Ezeket esszük frissen, lekvárt/gyümölcslevet/kompótót készítünk belőlük. A körtéből szoktunk befőttet készíteni. A barackokból inkább lekvárt és gyümölcslevet. Tavaly nagyon sok lekvárt főztünk be így idén azt nem kellene, bár a szilvából nem igazán tudunk mást. A meggyből süti készül vagy habart meggy speckó recept alapján. A birsalmából kompót vagy birsalmasajt.
Biztos kihagytam valamit, de nagyjából ezek teremnek meg a kertünkben.
Galéria
Néhány kép az elmúlt évekből: